“Seis meses que condujeron al rescate”

Què va passar en aquells primers mesos de govern de Rajoy per què les coses es posessin tan malament per Espanya, quan semblava impossible anar a pitjor? Aquesta és la pregunta a la que dóna resposta Jordi Sevilla en aquest llibre per entendre la crisis que, poc a poc, anem deixant enrere.  El PP guanya les eleccions per majoria absoluta i Rajoy confia en que la seva victòria retornarà la confiança als mercats. Sis mesos després, la prima de risc es dispara fins a triplicar-se. Espanya viu el seu pitjor malson econòmic en dècades i la troika imposa al nostre país dures retallades i un rescat per a les entitats financeres.

Presentació del llibre al Cercle d'Economia

El Cercle d’Economia va organitzar, el passat dia 28 de gener de 2015, l’acte amb motiu de la presentació del llibre “Seis meses que condujeron al rescate”, amb la participació del seu autor, Jordi Sevilla, i de Miquel Iceta, Primer Secretari del PSC.

"Seis meses que condujeron al rescate"

Novembre 2011-Maig 2012. Aquest és el període que Jordi Sevilla, qui va ser ministre d’Administracions Públiques del govern de José Luis Rodríguez Zapatero entre 2004 i 2007, analitza en el seu llibre “Seis meses que condujeron al rescate”. Pocs dubtes hi ha de la complexitat del moment en que Mariano Rajoy va assumir la presidència del govern, en plena crisis econòmica, amb una gran desconfiança dels mercats internacionals cap a l’economia espanyola i la necessitat de refinançar el deute extern. En el primer mig any que va transcórrer des de la victòria del PP per majoria absoluta, l’economia espanyola es va enfrontar a un dels seus pitjors moment, la prima de risc del deute s’havia gairebé triplicat i les autoritats comunitàries imposaven un rescat, si be acotat al sector financer.

Portada del llibre de Jordi Sevilla

Què va ser el que va succeir en aquests sis primers mesos de govern de Rajoy? Les respostes les trobem al llibre de Jordi Sevilla, que es presentarà en el Cercle d’Economia el proper 28 de gener. En paraules del propi autor, “hem sortit de la recessió, malgrat que encara no de la crisis. És molt el que queda per fer. Però convé aprendre dels errors, encara que sigui per no repetir-los. Perquè els errors dels governants es tradueixen en patiment i sacrifici pels ciutadans. I en circumstàncies com aquestes, governar amb l’única brúixola del interès del partit es governar malament. I els ciutadans tenen dret a un bon govern. Perquè els mals governs poden perdre, o no, les eleccions. Però causes destrosses permanents en les vides, les expectatives i les esperances de la gent”.