Virginia Woolf, “Orlando”

Conferència de la Marta Segarra sobre la novel·la de Virginia Woolf

En el marc del Cicle “Grans novel·les del segle XX” Marta Segarra va analitzar l’aportació de Virginia Woolf i de la seva novel·la “Orlando”.

Descobrint a Virgina Woolf

Virginia Woolf (Gran Bretanya, 1882-1941), novel·lista, crítica i assagista anglesa, és una de les més reconegudes escriptores del segle XX. Considerada una gran figura del modernisme literari, el seu personal estil pretén inspirar emocions més que recrear la realitat.

Descendent de l’aristocràcia intel·lectual de l’Anglaterra Victoriana, Adeline Virginia Stephen va néixer a Londres y al 1912 es va casar amb Leonard Woolf, un brillant escriptor interessat en l’economia i el moviment obrer. Al 1917 tots dos van fundar l’editorial Hogarth.

Retrat de Virginia Woolf quan tenia 20 anyos realitzat pel fotògraf George Charles Beresford

En el període d’entre-guerres Virginia Woolf va ser una destacada figura de la societat literària anglesa, formant part del Cercle de Bloomsbury. Woolf va escriure la seva primera novel·la al 1915, “Fi de viatge”, on ja destacava la seva ambició per ampliar els marges de la novel·la més enllà del marc narratiu. No va ser fins la publicació d’obres com “Mrs Dalloway (1925)” (1925) o “Al far” (1927) que va rebre un ampli reconeixement. A “Les Ones” (1931) Woolf aplica de forma mestra tècniques experimentals per a la realització d’una “escriptura lliure”. “Orlando” (1928), obra escollida dins del Cicle “Grans novel·les del segle XX” per analitzar la figura d’aquesta escriptora, es trobaria també dins d’aquesta literatura experimental.

Basant-se en la vida de la seva amiga Vita Sackville-West, Woolf desenvolupa a “Orlando” una fantasia històrica realitzant a la vegada un profund anàlisi de la identitat de l’individu, la sexualitat i el rol de la dona a la societat en que li va tocar viure. A “Cinc-centes lliures i una cambra pròpia” (1929) va seguir defenent els drets de la dona com a creadora. El 29 de març de 1941 Virginia Woolf es va suïcidar ofegant-se.

 

 

The strange thing about life is that though the nature of it must
have been apparent to every one for hundreds of years,
no one has left any adequate account of it.
The streets of London have their map; but our passions are uncharted.
What are you going to meet if you turn this corner?

Virginia Woolf , “L’habitació de Jacob”, (1922)