22. 11. 2018
11.30

Cicle “10 anys de la caiguda de Lehman Brothers”

"L'economia espanyola i els seus desequilibris", amb José Luis Escrivá, Antón Costas, Enric Fernández, Eva Valle, David Vegara i Josep Oliver

El Cercle d’Economia, CIDOB i EuropeG es complauen a convidar-vos a la sessió del cicle “10 anys de la caiguda de Lehman Brothers” que sota el títol “L’economia espanyola i els seus desequilibris”, comptarà amb la intervenció inicial de  José Luis Escrivá, President de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal, seguida per la taula rodona amb la presència d’Antón Costas, President de la Fundació Cercle d’Economia, Enric Fernández, Director Corporatiu de Planificació Estratègica i Estudis de CaixaBank, Eva Valle, Exdirectora de l’Oficina Econòmica del President del Govern i David Vegara, Professor associat del Departament d’Economia, Finances i Comptabilitat d’ESADE, moderats per Josep Oliver, Codirector d’EuropeG

Inscripció

L’economia espanyola i els seus desequilibris
Transcorreguts deu anys de la caiguda de Lehman Brothers i el subsegüent col·lapse de l’ocupació i la bombolla immobiliària, l’economia espanyola ha entrat en una nova fase de recuperació. Aquesta recuperació va recollir inicialment els efectes positius de les reformes 2010–12 (laborals, financeres i del sector públic), de la intervenció del MEDE en el rescat de part del sistema financer i de la decidida actuació del BCE amb les OMT a l’estiu del 2012. A partir del 2014–15, a aquests factors es va sumar l’empenta dels vents de cua procedents de l’exterior (tipus d’interès zero o negatius al BCE, programa de compra d’actius pel BCE, pèrdua de valor de l’euro, caiguda del preu del petroli i desviament turístic per inestabilitat a la conca mediterrània).
Aquesta sessió farà un balanç de la darrera dècada amb l’objectiu d’ubicar els desequilibris financers i de competitivitat acumulats a la llarga expansió 1996–2007 i que van estar a la base de la doble recessió (2008–2013). En particular, tractarà el procés de desendeutament del sector privat i el correlatiu increment del públic i, en l’àmbit exterior, el volum de deute exterior, que continua sent molt superior al de la resta de grans països de l’Eurozona.

10 ANYS DE LA CAIGUDA DE LEHMAN BROTHERS

El pasado 15 de setembre es va complir una dècada de la caiguda de Lehman Brothers, emblema d’una crisi financera que, tot i tenir l’origen als Estats Units, acabaria afectant el món sencer i en especial la zona euro. Aquest 10è aniversari ens permetrà d’analitzar els factors estructurals de la crisi i l’efectivitat de les propostes de reforma del sistema financer que s’han dut a terme des d’aleshores. Al voltant d’aquesta efemèride, el Cercle d’Economia, CIDOB i EuropeG organitzen un cicle de quatre sessions sobre el llegat de la Gran Recessió derivada de la crisi del sistema financer internacional i sobre les propostes per a l’establiment d’un model econòmic més sòlid i just. L’anàlisi es durà a terme des de tres perspectives complementàries: la social, l’europea i la de l’economia espanyola.

 

Amb el patrocini de: