4. 4. 2018
9.30h

Jornada “El model territorial a debat”

Propostes per a millorar el funcionament de l'Estat de les Autonomies i l'autogovern de Catalunya

Després de 40 anys de la posada en marxa de la nova organització territorial de l’Estat establerta per la Constitució de 1978 és necessari i possible escriure el manual de funcionament del model territorial que permeti corregir alguns elements disfuncionals que s’han posat de manifest en el seu desenvolupament i funcionament. Si abordem aquests problemes generals del model territorial probablement serà més fàcil donar resposta a les aspiracions majoritàries d’un millor autogovern a Catalunya. En aquest sentit, el malestar polític català es pot veure com un símptoma d’una malaltia més general relacionada amb la crisi de l’Estat.

L’objectiu d’aquesta jornada és debatre idees que puguin contribuir a un diàleg més ric entre tots els actors (experts, ciutadans, polítics) i, fet i fet, formular propostes de reformes constitucionals i estatutàries que serveixin per donar curs legal tant als problemes general del model territorial com als específicament catalans.

El punt de partida del debat serà el document “Idees per a una reforma de la Constitució” elaborat per deu prestigiosos catedràtics de Dret Constitucional i Administratiu de diverses universitats espanyoles. A part dels autors de l’informe, en el debat intervindran socis del Cercle i altres convidats.

Estructura i contingut de la jornada

09.30/ Arribada dels assistents i participants

10.00/ Presentació, a càrrec d’Antón Costas, President de la Fundació Cercle d’Economia

10.05/ L’estructura territorial de l’Estat, a càrrec de Santiago Muñoz Machado, Catedràtic de Dret Administratiu de la Universidad Complutense de Madrid, Eliseo Aja, Catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona, ​​Ana Carmona, Catedràtica de Dret Constitucional de la Universidad de Sevilla, Francesc de Carreras, Catedràtic emèrit de Dret Constitucional de la Universitat Autònoma de Barcelona i Javier García Roca, Catedràtic de Dret Constitucional de la Universidad Complutense de Madrid

11.50/ Pausa

12.10/ Catalunya. Les qüestions específiques, a càrrec d’Enric Fossas, Catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat Autònoma de Barcelona, ​​Alberto López Basaguren, Catedràtic de Dret Constitucional de la Universidad del País Vasco, José Antonio Montilla, catedràtic de Dret Constitucional de la Universidad de Granada i Joaquín Tornos, catedràtic de Dret Administratiu de la Universitat de Barcelona

13.30/ Intervencions de socis i convidats