21. 1. 2019
12.30

El nou pressupost de la Unió Europea: prioritats i oportunitats

Conferència de Gert Jan Koopman, Director General de Pressupost de la Comissió Europea

El Cercle d’Economia es complau a convidar-vos a la conferència “El nou pressupost de la Unió Europea: prioritats i oportunitats”, a càrrec de Gert Jan Koopman, Director General de Pressupost de la Comissió Europea, presentat per Jordi Gual, President de CaixaBank i Vicepresident del Cercle d’Economia

El maig de 2018, la Comissió Europea va proposar un nou pressupost modern, centrat i amb una visió a llarg termini que ajudarà la Unió a afrontar els reptes i aprofitar les oportunitats dels propers set anys. Aquests seran el primers comptes després de la sortida del Regne Unit, un moment crucial per a la nova UE dels 27. En línia amb l’agenda política establerta pels caps de govern a Bratislava i Roma, el pressupost hauria d’oferir respostes tangibles als reptes tecnològics i demogràfics i al canvi climàtic. Hauria de demostrar que la Unió està disposada a protegir-se de les noves amenaces a la seguretat i de la inestabilitat geopolítica, i que seguirà invertint en el creixement econòmic sostenible i en la cohesió social i territorial.

Les propostes de la Comissió modernitzen el pressupost oferint un impuls de finançament significatiu i necessari en àrees clau: per primer cop, la Comissió ha proposat que el gruix del pressupost estigui assignat a programes com ara Erasmus, Horizon Europe, Digital Europe, Border Management i Security. També es manté un fort suport a la política de cohesió i a la política agrícola comuna. Altres aspectes clau del pressupost proposat són: un fort enfocament sobre el valor afegit i el rendiment europeu, menys burocràcia per als beneficiaris, un pressupost més àgil i flexible i un nou mecanisme per protegir-lo dels riscos financers vinculats a l’estat de dret. La Comissió està decidida a facilitar la conclusió de les negociacions a l’octubre de 2019 d’acord amb les orientacions dels caps de govern per arribar a un acord a la tardor de 2019.