Albert Camus: “L’estranger”

Conferència de José María Ridao sobre la novel·la d'Albert Camus

En el marc del Cicle “Grans novel·les del segle XX” José María Ridao analitzarà l’aportació d’Albert Camus i de la seva novel·la “L’estranger”.

Descobrint a Albert Camus

Albert Camus (Mondovi, Algèria, 1913 – Villeblerin, França, 1960) fou un novel·lista, assagista i dramaturg francès considerat un dels principals membres del corrent existencialista. Va néixer a Algèria, en una família modesta d’emigrants francesos. Allà va passar la seva infància i gran part de la seva joventut, i a la Universitat d’Alger va iniciar estudis de filosofia, els quals no va poder finalitzar degut a una tuberculosis. Va treballar com a periodista per un diari de la capital Algerina, període on va viatjar intensament per Europa. Al 1940 es va traslladar a París, on va seguir treballant com a redactor. Durant la Segona Guerra Mundial va militar a la Resistència i va ser un dels fundadors del diari clandestí Combat. Camus va morir al 1960 com conseqüència d’un accident de cotxe.

La seva obra està caracteritzada por un estil vigorós i concís, on es veu reflectida la filosofia de l’absurd, el sentiment d’alienació i desencant així com una reafirmació de las qualitats positives de la dignitat i la fraternitat humana. L’any 1957 va ser guardonat amb el Premi Nobel de Literatura.

“L’estranger” va ser la primera novel·la de Camus, que va publicar l’any 1942. Amb el seu protagonista, Meursault, Camus creà un personatge molt complex, caracteritzat per una gran indiferència i individualisme. L’obra descriu la crisis de valor en una Europa sumida en la frustració i la desesperança després de la Guerra. En paraules del director teatral Carles Alfaro, que va adaptar pel Teatre Lliure aquesta obra de Camus, “L’estranger” “és la història d’un condemnat a mort per no haver plorat a l’enterrament de la seva mare, més que per haver assassinat un àrab” que parla de “l’absurd de l’existència i del destí de cadascú i de la casuística que es desenvolupa en el procés vital d’una persona”.