Ernest Hemingway: “Per qui repiquen les campanes”

Conferència de Sam Abrams sobre la novel·la d'Ernest Hemingway

En el marc del Cicle “Grans novel·les del segle XX” Sam Abrams va analitzar l’aportació d’Ernest Hemingway i de la seva novel·la “Per qui repiquen les campanes”.

Descobrint a Ernest Hemingway

Ernest Hemingway al 1935, a bord del seu vaixell, el Pilar

Ernest Miller Hemingway (1899 – 1961), escriptor i periodista nord-americà, va ser un dels principals novel·listes del segle xx. Es va allistar com a voluntari a la Primera Guerra Mundial, com a conductor d’ambulàncies al front italià. Al cap d’un temps va resultar ferit de gravetat i va tornar als EEUU, per a reprendre la seva feina com a periodista.

Les seves principals obres van ser escrites entre mitjans de 1920 i mitjans de 1950, època en la que va viure a París com a corresponsal estranger, i va conèixer, entre d’altres, a E. Pound, Pablo Picasso, J. Joyce i G. Stein. També va participar a la Guerra Civil Espanyola i a la Segona Guerra Mundial com a corresponsal de premsa. L’any 1940 va publicar “Per qui repiquen les campanes”, basada en la Guerra Civil Espanyola. Aquesta obra va ser un èxit de vendes i posteriorment se’n va fer una pel·lícula. L’any 1953 va guanyar el Premi Pulitzer per “El vell i el mar” i posteriorment el Premi Nobel de Literatura. Després de la guerra es va establir a Cuba i. posteriorment,  l’any 1958 es traslladà als Estats Units, a Idaho.

La seva obra va exercir una gran influència en els escriptors nord-americans de la seva època, i el seu estil literari, caracteritzat pels diàlegs nítids i la descripció emocional suggerida, fan de la seva persona un clàssic de la literatura del segle XX.