Per l’autogovern, la convivència i el progrés: Convocatòria immediata d’eleccions

Fa poques setmanes, vam donar a conèixer el posicionament Després de l’1-O. Per evitar els pitjors escenaris, en què alertàvem de les conseqüències que podria comportar una Declaració Unilateral d’Independència (DUI). Malauradament, els escassos dies transcorreguts no han fet més que confirmar les pitjors previsions. A la sortida d’empreses, s’han unit la creixent fractura social i la possibilitat, real i immediata, d’un profund deteriorament de l’autogovern. Catalunya, de no evitar-ho en els propers dies, pot encaminar-se cap a una dinàmica, perllongada i intensa, de descontrol, inseguretat jurídica i malestar ciutadà. Les seves conseqüències són imprevisibles però, en qualsevol cas, dramàtiques en termes concrets d’autogovern, convivència, creixement econòmic i ocupació.

Davant d’aquesta situació tan crítica, considerem que l’única alternativa per evitar l’escenari assenyalat, i per reconduir les aspiracions d’uns i d’altres per la via de la normalitat i la legalitat, és que, descartada una DUI, es convoquin de manera immediata eleccions autonòmiques.

Han estat diverses les ocasions en què s’han produït avançaments d’eleccions en la nostra vida parlamentària, alguns d’ells en els últims anys. En aquesta ocasió, l’avançament es produiria després d’un període de més de dos anys d’una intensitat política mai coneguda en la nostra vida en democràcia. Per això, sembla lògic i sensat conèixer, amb la precisió i rigor d’un procés electoral, el mapa de preferències de la societat catalana. Aquesta opció, a més, aportaria durant les properes setmanes la serenitat que necessita una societat dominada per una desorientació i angoixa generalitzades. Seria, també, l’única via per frenar una dramàtica dinàmica econòmica.

Per aquesta raó, així com per retornar al camí de la concòrdia i la trobada, tal com convé als nostres propis interessos col·lectius i com ha assenyalat inequívocament la Unió Europea i els seus estats membres, l’única alternativa avui existent és la convocatòria d’eleccions. Així ho transmetem a la ciutadania i ho sol·licitem als poders públics, amb l’esperança posada en què la prudència política guiï els seus actes. Ens hi juguem els avenços socials, polítics i econòmics assolits durant la nostra vida en democràcia.

Barcelona, 23 d’octubre de 2017