Robert Musil i L’home sense qualitats

Robert Musil va néixer a Klagenfurt, Àustria, l’any 1880, fill d’una família de la burgesia aristòcrata austríaca. Als 10 anys va entrar en una escola de cadets i posteriorment a l’acadèmia militar. No va acabar els seus estudis ja que va decidir endinsar-se al món de la matemàtica, que finalment el portaria a llicenciar-se en enginyeria. Va ampliar després els seus estudis a Berlín, on el 1908 es va doctorar en psicologia experimental.

Va ensenyar enginyeria mentre escrivia la seva primera novel·la, Les tribulacions del jove Törless (1906), una descripció de la vida d’uns adolescents en un col·legi militar. L’èxit d’aquesta obra el va animar a deixar l’ensenyament i a compaginar la seva feina com a bibliotecari i editor de la revista Die neue Rundschau amb l’escriptura de dues novel·les.

Musil va servir a l’exèrcit imperial durant la Primera Guerra Mundial i després va ser funcionari civil en la nova República d’Àustria, entre 1919 i 1922, abans de dedicar-se ùnicament a escriure.

L’èxit assolit per Musil durant la dècada de 1920 amb les seves obres de teatre i sàtires no va durar. La seva situació econòmica es va agreujar quan va començar a dedicar més i més temps a la seva monumental novel·la L’home sense qualitats, una anàlisi intel·lectual, cultural i social de l’Imperi dels Habsburg. Musil va viure a Berlín i a Viena, però quan els nazis van entrar a Viena l’any 1938, Musil i la seva dona Martha, que era jueva, van fugir a Suïssa. Musil hi va passar els seus últims anys en la més crua pobresa. Va morir a Ginebra el 15 abril 1942.

A L’home sense qualitats (1930-1943), Musil examina i analitza la gran crisi espiritual de la seva època i la descomposició de l’Imperi Austro-hongarès.