Vídeo de la presentació del llibre “España amenazada” de Luis de Guindos

L’any 2012 es va desencadenar a Espanya una crisi sense precedents. L’origen va ser una bombolla immobiliària i de crèdit que es va agreujar amb decisions polítiques errònies i un entorn internacional convuls. Les tres crisis, financera, fiscal i econòmica, es van deslligar al mateix temps. Mai abans l’economia espanyola havia quedat tan empresonada ni havia patit una recessió tan llarga i profunda. En aquest clima de desconfiança -ningú prestava a ningú, ningú es fiava de ningú- tot empenyia a que Espanya demanés el rescat als socis europeus.

Aquesta decisió hauria suposat la pèrdua d’autonomia en la política econòmica i que la nostra autoestima com a país es veiés profundament danyada. El Govern es va posar mans a l’obra per evitar-ho. Un propòsit que no va estalviar reunions amb els socis internacionals, pressions internes i moments crítics en què el projecte de l’euro es va veure seriosament amenaçat.

De tot això va ser testimoni de primera fila el ministre d’Economia Luis de Guindos: les primeres mesures per tallar la sagnia del dèficit, la defensa de les reformes davant els socis europeus i els inversors internacionals, la crisi de Bankia i les seves derivades, el programa d’assistència financera i la intensa reestructuració del sector duta a terme … Una successió d’esdeveniments trepidant de la qual de Guindos dóna compte en aquest llibre, relat no només del que es va fer sinó sobretot del com es va fer i del perquè.