Vídeo de la Sessió “El futur d’Europa”

El president del Cercle d’Economia va voler celebrar un fet tan rellevant per a qualsevol entitat com la Cambra de Comerç Alemanya a Espanya com és el seu Centenari. Per això, el seu agraïment a la Cambra i, especialment, a la seva Presidenta i amiga del Cercle, Rosa García, per haver-nos brindat la possibilitat d’organitzar conjuntament aquesta Sessió sobre “El futur de la Unió Europea”.

També el seu agraïment a l’Ambaixador Tempel, a qui confiem veure en les pròximes setmanes ocupant la nostra tribuna per apropar-nos al nou escenari polític que s’obre a Alemanya, després de les eleccions que acaben de passar.

El debat sobre el futur de la Unió Europea és especialment oportú, i aquest serà un dels principals eixos d’actuació del Cercle en aquest nou curs acadèmic que vam iniciar aquests dies. I és que la sortida de la crisi obre una nova etapa que hem d’aprofitar per avançar en la consolidació del projecte europeu. No obstant això, malgrat aquesta millora econòmica, el repte resulta enorme ja que en els propers temps, hem de enfrontar-nos al Brexit, alhora que reforçar la zona euro, sense que això representi una fallida insalvable entre els països membres d’aquesta zona i la resta de socis. En una Unió en la qual estem descobrint com la fractura Est-Oest pot resultar molt més profunda que la tradicional Nord-Sud i obligats a respondre a la creixent exigència ciutadana per recuperar l’agenda social europea i, al seu torn, fer front a la consolidació de moviments antieuropeus i xenòfobs. En aquest sentit, les recents eleccions a Alemanya, Holanda i França ens han donat un respir, però l’amenaça persisteix molt activa.

Per abordar algunes d’aquestes qüestions organitzem conjuntament la Sessió sobre El futur d’Europa.

Més enllà de l’acte puntual d’aquest Centenari, agrair a l’empresariat alemany la seva extraordinària contribució al progrés de la nostra economia. Al llarg d’aquest segle han estat moltes les companyies alemanyes que s’han instal·lat i arrelat entre nosaltres. Algunes d’elles de les avui més rellevants del país. Així mateix, aprofitar la presència de l’Ambaixador per, també mirant enrere, reconèixer la contribució alemanya a la nostra transició política i la consolidació de la democràcia a la dècada dels 70. Des d’Espanya, no reconeixem com es mereix aquesta contribució que va resultar tan fonamental. Seria injust que quedés en l’oblit.